Author: Zsani
•19:41
Imádom a mákos süteményket! A mákos rétes, bejgli és ez a tekercs is a kedvenceim közé tartozik. Itt,  sajnos egy ideig biztos nem tudok mákos tekercset sütni.. addig is maradnak a fotók, amiket jó nézegetni:)

Mákos duplatekercs

Hozzávalók:

25 dkg lisztből készült kelt tészta
Töltelék:
20 dkg mák
6-8 dkg cukor
2 dkg búzadara
2 dl tej
1 cs. vaníliás cukor

 A töltelék hozzávalóit összefőzzük, majd félretesszük, hogy kihűljön.
 
A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, kb. fél cm vastag legyen és egyenletesen megkenjük a mákos töltelékkel. 




A tésztát a  felénél késsel megjelöljük, majd az egyik oldalról feltekerjük mint a beiglit.




A tésztát a másik oldalról is szorosan feltekerjük, lisztezett késsel kb. 4 cm-es szeletekre vágjuk.


Vajjal kikent, lisztezett tepsire rakjuk a kalácsokat, tojással megkenjük, kissé összenyomjuk, így süléskor nem fognak szétnyílni.




Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, kb. 20 perc alatt megsütjük.


Author: Zsani
•19:11



Kelt tésztát készíteni nem ördöngösség, csupán néhány dologra kell oda figyelnünk a biztos siker érdekében. A hozzávalók ne legyenek hidegek, ezért készítés előtt legalább fél órával vegyük ki őket a hűtőből. A friss élesztőt mindig langyos tejbe tegyük, soha ne forróba! Ha szárított élesztővel dolgozunk, azt egyszerűen csak keverjük a liszthez. A jól kidolgozott tészta elválik az edény falától, felülete fényes és sima.  A tészta csak meleg helyen tud megkelni, szórjuk meg kevés liszttel és takarjuk le konyharuhával. A megkelt tészta rugalmas, ujjunkkal benyomva a keletkezett mélyedés hamar eltűnik.
Az édes kelt tészta több népszerű péksütemény alapja, a jól bevált kedvenceink mellett bátran kísérletezzünk más ízekkel, formákkal!

Hozzávalók:
25 dkg liszt
6 dkg vaj
1 dkg élesztő (+1 dl tej, 1 mk. cukor)
1 evőkanál porcukor
1 tojás
csipet só
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba öntöm majd a vajjal, sóval és cukorral elmorzsolom.


A tejet kevés cukorral meglangyosítom, a tűzről levéve belemorzsolom az élesztőt


Villával kissé elkeverem a tojást, majd a liszt közepébe mélyedést készítek és beleöntöm.



A felfutatott élesztőt is a liszthez öntöm.



A hozzávalókat a tálban jól összegyúrom.


A tésztát addig dagasztom, amíg elválik az edény falától és szép hólyagos lesz. Lisztezett deszkára borítom, konyharuhával letakarom.


A tésztát meleg helyen hagyom a duplájára kelni. 


A megkelt tésztát átgyúrom, kerek cipót formázok belőle. A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra kinyújtom. Az édes tésztát tetszés szerint különböző töltelékkel kenem meg és formázom. A süteményeket tojással megkenem és vajazott, lisztezett tepsiben előmelegített sütőben közepes hőfokon megsütöm.
Author: Zsani
•12:53
Mindig is szerettem  borral sütni-főzni, pörköltökhöz vagy sült húsokhoz is gyakran használok bort vagy sört, finomabb, pikánsabb lesz tőle az étel. De nemcsak főfogásokhoz, hanem egy-egy desszerthez is bátran lehet használni, meggyhez, szederhez, csokoládés édességekhez nagyon jól passzol a vörösbor. Eperhez, barackhoz inkább pezsgőt vagy fehérbort párosítanék.:))

Ez a szedres rizstorta ismét egy régi recept, mely  vörösborral készült, kicsit savanykás, de nagyon-nagyon finom.
Egy másik sütemény, ahol szintén a vörösbor és a szeder dominál:






Szedres- rizses torta (24 cm-es tortaformában)

Hozzávalók:
2-3 tojásból sütött piskótalap
60 dkg szeder
2 dl édes vörösbor
5 dkg keményítő
10 dkg cukor
fahéj
5 dl tejszín
2,5 dl tejberizs
vaníliás cukor
2 tk. étkezési zselatin
Tetejére:
1 cs. tortazselé (12 g) +1-2 evőkanál cukor
2, 5 dl édes vörösbor

Elkészítés: A piskótalapot egy kapcsos tortaformába tesszük (papírt is tehetünk alá, hogy ne karcoljuk össze vágáskor), a hozzávalókat kimérjük. A szederből néhány szemet félreteszünk a díszítéshez. A maradék szedret, kevés vörösborral (0,5 dl) feltesszük főni, cukorral és fahéjjal ízesítjük. Ha felfőtt a szeder, 2 dl vörösborban elkeverjük a keményítőt és besűrűsítjük vele a gyümölcskrémet. (Néhány percig főzzük.) A szedres krémet langyosra hűtjük,  majd a kapcsos tortaformában lévő piskótalapra öntjük. A tejszínt a vaníliás cukorral felverjük, a zselatint a tasakon lévő utasítás szerint 1 dl folyadékban feloldjuk, majd a langyosra hűtjük. A felvert tejszínhez adjuk a zselatint, majd óvatosan beleforgatjuk a tejberizst is. A rizskrémet a gyümölcsrétegen elsimítjuk. A tortazselét víz helyett borral készítjük el. A zseléport elkeverjük a cukorral, állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a vörösbort. Folytonos kevergetés közben kb. 1 percig főzzük. Langyosra hűtjük! A torta tetejét kirakjuk a félretett szederrrel, és leöntjük a tortazselével.Ha megszilárdult a zselé, a tortaforma karimáját eltávolítjuk és felszeleteljük a süteményt.
 



Hűtőben tároljuk!

Author: Zsani
•16:21




Ezt a receptet is többen kértétek, íme!


Csirkemell sajtos-gombás bundában



Hozzávalók:

6 vékony szelet csirkemell

néhány evőkanál liszt

só, bors

Bundázáshoz:

2 nagy tojás

20 dkg reszelt trappista sajt

kb. 4 evőkanál tejföl

1 kis üveg szeletelt gomba (12 dkg)

petrezselyemlevél

1 mokkáskanál só

kevés bors


Elkészítés: A hússzeletek mindkét oldalát sózom, borsozom és lisztbe forgatom. A bundázáshoz, egy tálban összekeverem a hozzávalókat, sóval, kevés borssal és apróra vágott petrezselyemlevéllel ízesítem, majd hozzákeverem a felszeletelt gombát is. Előmelegítem a sütőt és egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral. A hússzeletek egyik oldalát megkenem a gombás-sajtos masszával, és a megkent oldalával lefelé a sütőpapírra fektetem. Ha az összes hússzelet a tepsin van, a maradék masszát elosztom és szétkenem a szeletek másik oldalán. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 30 perc alatt pirosra sütöm.

A sajtos-gombás csirkemellet vegyes salátával vagy zöldséges rizzsel tálalom.

Megjegyzés: füstölt sajttal, medvehagymával vagy fokhagymával is ízesíthetjük.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...